2017-2018 Adli Yıl Açılış Töreni

Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan tören, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından düzenlenen resepsiyonla devam etti.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı,Konya Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı, Konya Bölge Adliye Mahkemesi ve Baromuz tarafından ortaklaşa düzenlenen Adli Yıl Açılış töreni, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Teczan, Konya Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Nuri Koçer, Konya Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Ali Gökpınar, Konya Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Kemal Kuku, Konya Barosu Başkanı Mustafa Aladağ, Konya Adliyesi Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile Çok Sayıda Meslektaşımızın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Saygıdeğer meslektaşlarım;

20 Temmuz’da başlayan adli tatil 1 Eylül tarihi itibarıyla resmen sona ermiş ve yeni adli yıl başlamıştır.

Öncelikle yeni adli yılın mesleğimize, meslektaşlarımıza yargı camiasına ve aziz milletimize hayırlar getirmesini diliyoruz. Yeni adli yılda, ülkemizde yargıya olan güvenin artması ve adaletin en sağlıklı ve hızlı şekilde tesisi en temel beklentimizdir.

Adalet, devletin ayakta kalmasını sağlayan yegâne güçtür. Adaletin terazisi şaşarsa toplumsal huzur ortadan kalkar, kargaşa ve kaos ortamı doğar.

Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın yargıya olan inanç  ve güvenlerinin tam olmasını sağlamak devletin asli vazifesidir.

Devlet bu vazifesini yerine getirirken hiçbir siyasal veya ideolojik baskı altına alınmamalı, adalet sistemi içerisine çöreklenmeye gayret eden her türlü hukuk dışı yapılanmalar ivedilikle temizlenmelidir.

Adalet insanların en yaşamsal ihtiyaçlarındandır. Daha açık ifade etmek gerekirse adalet, hava gibi su gibi bir ihtiyaçtır. Yokluğu toplumu felakete götürür. Eksikliği zararlara yol açar. Bu nedenle adaletin en hızlı ve en sağlıklı şekilde tesisi aynı zamanda vatandaşın devlete olan inanç ve güvenini artıracaktır. Bu çerçevede ülkemizin önemli problemlerinden biri de hiç şüphesiz kontrolsüz şekilde artan hukuk fakülteleri ve mezun sayısıdır. Hukuk eğitimi oldukça ciddi ve hassas bir iştir. Nitelikli akademisyenler tarafından yürütülmelidir. Ülkemizdeki hukuk akademisyeni sayısı da dikkate alındığında hukuk fakültelerinin eğitim kalitesinin gözle görülür şekilde düştüğü, sayının kontrolsüz bir şekilde arttığı her türlü tartışmadan uzaktır. Bu kontrolsüz artış en fazla avukatlık mesleğini etkilemektedir. Bu nedenle akademik yeterliliğe sahip olmayan hukuk fakülteleri kapatılmalı, mevcut hukuk fakültesi kontenjanları önemli oranda azaltılmalı ve hukuk fakülteleri için baraj uygulaması daha da katılaştırılmalıdır. Hepsinden daha da önemlisi avukatlık sınavı ivedi bir biçimde uygulamaya geçirilmelidir.

Adaletin en sağlıklı şekilde tesisi hiç şüphesiz avukatın güçlü olduğu bir sistemle mümkündür. Bu nedenle avukatların sosyal ve ekonomik haklarının önüne set çekilmesi aynı zamanda adalete vurulacak bir darbe olur. Halihazırda Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde yer alan karşı vekalet ücretine ilişkin davada mahkemenin vereceği olası bir iptal kararı avukatlık mesleğine vurulacak bir darbe olur. Yargının çözmesi gereken oldukça büyük sorunlar varken karşı vekalet ücretine ilişkin konunun gündemde tutulması yargının sorunlarını çözemeyeceği gibi derinleştirecektir. Bu nedenle kanaatimizce, Avukatlık Kanunu’nun ilgili maddesinin anayasaya aykırı bir tarafı bulunmamaktadır. Konunun takipçisi olduğumuzu tüm meslektaşlarımız ve kamuoyu bilmelidir.

Bu duygu ve düşüncelerle yeni adli yılın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Arakan başta olmak üzere tüm dünya üzerinde yaşanan acı, kan ve gözyaşının bir an evvel son bulmasını, dünyaya adaletin, barışın ve huzurun egemen olmasını temenni ediyorum. Saygılarımla.

Av. Mustafa ALADAĞ

KONYA BARO BAŞKANI